Συνταγές & Διατροφή

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Υλικά:

  •            320γρ. πένες
  •            1 κόκκινη πιπεριά (στενή)
  •            450γρ. φασολάκια στρόγγυλα κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            1 σκελίδα σκόρδο
  •            1 μικρό κρεμμύδι
  •            3 ώριμα ντοματίνια
  •            βασιλικό
  •            3 κουταλιές λάδι
  •            αλάτι
  •            4 κουταλιές τριμμένο τυρί Πεκορίνο

Βράζετε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Βράζετε τα ντοματίνια, τα στραγγίζετε και τα  κόβετε σε κυβάκια.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σοτάρετε ελαφρά σε τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι. Προσθέτετε το σκόρδο πολτοποιημένο, τα φασολάκια και τα ντοματίνια. Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και αφήνετε να ψηθούν για 10 λεπτά.

Προσθέτετε τις πένες, αφού τις στραγγίσετε με 2 κουταλιές από το νερό που βράσανε, το υπόλοιπο λάδι και το βασιλικό και βράζετε σε υψηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.

Σερβίρετε όσο είναι ζεστά, με το τριμμένο πεκορίνο.

 

 

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά:

  •            χυμό από 1 λεμόνι
  •            400γρ αγκινάρες καταψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            1 κιλό σπανάκι καταψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            200γρ. ζαμπόν
  •            200γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα
  •              85γρ. βούτυρο
  •            αλάτι, πιπέρι
  •            1 κουταλιά  αλεύρι
  •            1 κούπα γάλα
  •            1 αυγό
  •            100γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Σε κατσαρόλα βράζετε 3 λίτρα νερό και προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τις αγκινάρες. Βράζετε τις αγκινάρες σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις κόβετε σε φέτες.

Κόβετε σε κύβους το ζαμπόν και το τυρί κεφαλογραβιέρα.

Αλείφετε με βούτυρο ένα πυρίμαχο ταψί. Σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το μισό βούτυρο και τηγανίζετε τις αγκινάρες μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις στρώνετε στο πυρίμαχο ταψί. Ρίχνετε λίγο αλάτι και σκορπάτε επάνω το μισό κομμένο ζαμπόν και την κεφαλογραβιέρα. Στο βούτυρο που έμεινε στο τηγάνι, σοτάρετε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και ρίχνετε λίγο αλάτι. Το στρώνετε και αυτό στο ταψί και σκορπάτε επάνω το υπόλοιπο ζαμπόν και τυρί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνετε το γάλα και βράζετε το μίγμα για 5-8 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Το βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε το αυγό και το ρίχνετε στη σάλτσα. Περιχύνεται την σάλτσα πάνω στο ταψί και σκορπάτε το τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Το ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

 

 

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μερίδες:6

Υλικά:

  •            500γρ. γαλοπούλα στήθος(χωρίς κόκαλα και πέτσα)
  •            600γρ. πατάτες
  •            2 μέτρια κρεμμύδια
  •            4 μέτρια καρότα
  •            2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  •            450γρ. αρακάς κατεψυγμένος ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            2 κούπες ζωμό κοτόπουλο
  •            λίγο λευκό ξηρό κρασί
  •            1 κουταλιά  χυμό λεμονιού
  •            3 σκελίδες σκόρδο
  •            1 κουταλιά  λάδι
  •            ρίγανη
  •            θυμάρι
  •            μαϊντανός
  •            αλάτι, πιπέρι

Πλένετε και κόβετε τη γαλοπούλα στήθος σε μικρούς κύβους. Στη συνέχεια, αφού πλύνετε τα λαχανικά κόβετε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, τα καρότα σε λωρίδες, τα κρεμμύδια στα τέσσερα, τα πράσα σε δαχτυλίδια και τρίβετε το σκόρδο.

Ρίχνετε τα λαχανικά, εκτός από τον αρακά, και τους κύβους γαλοπούλας σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και προσθέτετε το σκόρδο , το ζωμό, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το θυμάρι.

Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά η γαλοπούλα. Κατά διαστήματα ανοίγετε το φούρνο , ανακατεύετε τα λαχανικά, γυρίζετε τα κομμάτια της γαλοπούλας και την περιχύνετε με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί. Αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό. Προσθέτετε τον αρακά και ψήνετε 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς.

 

 

ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΑΠΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ

Υλικά: 2 κιλά μοσχαρίσιο ή χοιρινό φιλέτο κομμένο σε κύβους

  •            2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •            3 κουταλιές ελαιόλαδο
  •            2 κουταλιές  βούτυρο
  •            1 κιλό αρακά κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            2 κουταλιές  γούστερ σος
  •            100ml λευκό κρασί
  •            100ml κρέμα γάλακτος
  •            80 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
  •            άνηθο, αλάτι, πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το κρέας, αφού προηγουμένως το αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κρασί και τη γούστερ σος και κατόπιν προσθέτετε τον αρακά και λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζετε 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και τον αρακά και προσθέτετε στο ζουμί του φαγητού την κρέμα γάλακτος και τον άνηθο.

Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ροκφόρ. Μόλις η σάλτσα δέσει τη σερβίρετε μαζί με το φαγητό.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά:

  •            1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο
  •            1 κονσέρβα ανανά σε φέτες ή κύβους
  •            1 κιλό ανάμικτα λαχανικά 6 ειδών κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            αλεύρι
  •            αλάτι, πιπέρι
  •            ηλιέλαιο

Κόβετε το κοτόπουλο σε σχετικά μεγάλα κομμάτια, το αλευρώνετε και το τηγανίζετε σε τηγάνι με ηλιέλαιο. Μόλις ροδίσει το σβήνετε με το χυμό από τη κονσέρβα του ανανά.

Βράζετε το φακελάκι με τα ανάμικτα λαχανικά σε αλατισμένο νερό για 10 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια, στο τηγάνι με το κοτόπουλο προσθέτετε  τον ανανά, καθώς και τα λαχανικά που έχετε βράσει και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 

 

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά:

  •           500γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  •           500γρ. κρέμα γάλακτος
  •           τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
  •           αλάτι

Βγάζετε το καλαμπόκι από την κατάψυξη και το βάζετε σε ένα ταψί, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά ώστε η κρέμα να πάει παντού.

Ρίχνετε το τυρί και ανακατεύετε πάλι, στρώνοντας το μίγμα στο ταψί. Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει το τυρί και να πιάσει κρούστα.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

4-6 μερίδες

Υλικά:

  •            250γρ. καβουρμάς από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η μεβράνη
  •            4 κουταλιές ελαιόλαδο
  •            2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •            1 κιλό φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            2 μεγάλες σφιχτές ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  •            ½ κούπας ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου
  •            φρέσκος δυόσμος
  •            αλάτι, πιπέρι

Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τον καβουρμά και τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ρίχνετε τα φασολάκια, τις ντομάτες, τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε αρκετό νερό, ώστε να σκεπάσουμε μέχρι τη μέση των υλικών.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά, περίπου 1 ώρα. Προσθέτετε και τον δυόσμο.

 

 

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά:

  •            250γρ. τορτελίνια με γέμιση σπανάκι
  •            2 κούπες ανάμικτα λαχανικά 6 ειδών κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            3 κουταλιές παρμεζάνα
  •            3 κουταλιές ρεγκάτο
  •            1 κούπα γκούντα τριμμένη
  •            1 κούπα γάλα
  •            1 αυγό
  •            αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Βράζετε και στραγγίζετε τα τορτελίνια και τα ανάμικτα λαχανικά. Λαδώνετε ελαφρώς ένα ταψί και ρίχνετε τα τορτελίνια και τα ανάμικτα λαχανικά.

Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και το ρεγκάτο, ανακατεύοντας ελαφρά.
Χτυπήστε το αυγό με το γάλα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και περιχύνετε στα τορτελίνια. Προσθέτετε στο τέλος το τριμμένο γκούντα.

Ψήνετε στο φούρνο στους 200ο C με αέρα περίπου για 20 λεπτά.

 

 

ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ

4 μερίδες

Υλικά:

  •            1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            4 ντομάτες
  •            150γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Philadelphia με σκόρδο & χορταρικά
  •            1 κρεμμύδι
  •            100 ml ελαιόλαδο
  •            αλάτι, πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε τις μπάμιες. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις φρέσκιες ντομάτες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα με τις μπάμιες. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το Philadelphia με σκόρδο & χορταρικά και ανακατεύετε.

 

 

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ :

  • 1κιλό πατάτες προτηγανισμένες κατεψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 160γρ. κεφαλοτύρι τριμένο
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1 κούπα νερό
  • 8 κουταλιές αλεύρι
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 1 αυγό
  •  αλάτι, πιπέρι

Τηγανίζετε τις κατεψυγμένες πατάτες σε καυτό λάδι στους 180 C, χωρίς να τις ξεπαγώσετε.  Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε το ταψί.

Στρώνετε στο ταψί μία λεπτή στρώση πατάτες, την πασπαλίζετε με τυρί και στη συνέχεια ρίχνετε την μπεσαμέλ.  Ρίχνετε τις υπόλοιπες πατάτες την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τις στρώνετε στο ταψί.  Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και την φρυγανιά και το ψήνετε στο φούρνο για 20’ λεπτά περίπου.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα να λιώσει.  Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για να διαλυθεί καλά.  Ρίχνετε το καυτό γάλα και ανακατεύετε να γίνει η σάλτσα λεία.  Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και αφού κρυώσει λίγο ρίχνετε και το αυγό αφού το χτυπήσετε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

 

 

ΣΟΥΦΛΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ:

  • 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • 7 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κούπα γάλα
  • 7 αυγά
  • 1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Βγάζετε το σπανάκι από τη κατάψυξη και το ξεπαγώνετε.   Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντάς το για να διαλυθεί καλά.  Ρίχνετε το γάλα καυτό και ανακατεύετε να πήξει το αλεύρι ώσπου να γίνει κρέμα.  Προσθέτετε στην κρέμα το αλάτι και την κατεβάζετε από την φωτιά.

Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους των αυγών και χωριστά τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα.

Ρίχνετε στην κρέμα το σπανάκι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, στη συνέχεια τους κρόκους των αυγών και τέλος τα ασπράδια.

Ανακατεύετε ελαφρά αλλά πολύ καλά το μίγμα και το ρίχνετε σε βουτυρωμένο πυρέξ ή φόρμα.  Το βάζετε αμέσως σε μέτριο φούρνο και ψήνετε για 30΄ λεπτά.

 

 

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Υλικά:

  •            320γρ. πένες
  •            1 κόκκινη πιπεριά (στενή)
  •            450γρ. φασολάκια στρόγγυλα κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            1 σκελίδα σκόρδο
  •            1 μικρό κρεμμύδι
  •            3 ώριμα ντοματίνια
  •            βασιλικό
  •            3 κουταλιές λάδι
  •            αλάτι
  •            4 κουταλιές τριμμένο τυρί Πεκορίνο

Βράζετε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Βράζετε τα ντοματίνια, τα στραγγίζετε και τα  κόβετε σε κυβάκια.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σοτάρετε ελαφρά σε τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι. Προσθέτετε το σκόρδο πολτοποιημένο, τα φασολάκια και τα ντοματίνια. Προσθέτετε αλάτι, ανακατεύετε και αφήνετε να ψηθούν για 10 λεπτά.

Προσθέτετε τις πένες, αφού τις στραγγίσετε με 2 κουταλιές από το νερό που βράσανε, το υπόλοιπο λάδι και το βασιλικό και βράζετε σε υψηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.

Σερβίρετε όσο είναι ζεστά, με το τριμμένο πεκορίνο.

 

 

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά:

  •            χυμό από 1 λεμόνι
  •            400γρ αγκινάρες καταψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            1 κιλό σπανάκι καταψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            200γρ. ζαμπόν
  •            200γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα
  •              85γρ. βούτυρο
  •            αλάτι, πιπέρι
  •            1 κουταλιά  αλεύρι
  •            1 κούπα γάλα
  •            1 αυγό
  •            100γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Σε κατσαρόλα βράζετε 3 λίτρα νερό και προσθέτετε το χυμό λεμονιού και τις αγκινάρες. Βράζετε τις αγκινάρες σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις κόβετε σε φέτες.

Κόβετε σε κύβους το ζαμπόν και το τυρί κεφαλογραβιέρα.

Αλείφετε με βούτυρο ένα πυρίμαχο ταψί. Σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το μισό βούτυρο και τηγανίζετε τις αγκινάρες μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις στρώνετε στο πυρίμαχο ταψί. Ρίχνετε λίγο αλάτι και σκορπάτε επάνω το μισό κομμένο ζαμπόν και την κεφαλογραβιέρα. Στο βούτυρο που έμεινε στο τηγάνι, σοτάρετε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και ρίχνετε λίγο αλάτι. Το στρώνετε και αυτό στο ταψί και σκορπάτε επάνω το υπόλοιπο ζαμπόν και τυρί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνετε το γάλα και βράζετε το μίγμα για 5-8 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Το βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε το αυγό και το ρίχνετε στη σάλτσα. Περιχύνεται την σάλτσα πάνω στο ταψί και σκορπάτε το τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Το ψήνετε στο φούρνο για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

 

 

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μερίδες:6

Υλικά:

  •            500γρ. γαλοπούλα στήθος(χωρίς κόκαλα και πέτσα)
  •            600γρ. πατάτες
  •            2 μέτρια κρεμμύδια
  •            4 μέτρια καρότα
  •            2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
  •            450γρ. αρακάς κατεψυγμένος ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            2 κούπες ζωμό κοτόπουλο
  •            λίγο λευκό ξηρό κρασί
  •            1 κουταλιά  χυμό λεμονιού
  •            3 σκελίδες σκόρδο
  •            1 κουταλιά  λάδι
  •            ρίγανη
  •            θυμάρι
  •            μαϊντανός
  •            αλάτι, πιπέρι

Πλένετε και κόβετε τη γαλοπούλα στήθος σε μικρούς κύβους. Στη συνέχεια, αφού πλύνετε τα λαχανικά κόβετε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, τα καρότα σε λωρίδες, τα κρεμμύδια στα τέσσερα, τα πράσα σε δαχτυλίδια και τρίβετε το σκόρδο.

Ρίχνετε τα λαχανικά, εκτός από τον αρακά, και τους κύβους γαλοπούλας σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και προσθέτετε το σκόρδο , το ζωμό, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το θυμάρι.

Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά η γαλοπούλα. Κατά διαστήματα ανοίγετε το φούρνο , ανακατεύετε τα λαχανικά, γυρίζετε τα κομμάτια της γαλοπούλας και την περιχύνετε με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί. Αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό. Προσθέτετε τον αρακά και ψήνετε 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς.

 

 

ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΑΠΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ

Υλικά: 2 κιλά μοσχαρίσιο ή χοιρινό φιλέτο κομμένο σε κύβους

  •            2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •            3 κουταλιές ελαιόλαδο
  •            2 κουταλιές  βούτυρο
  •            1 κιλό αρακά κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            2 κουταλιές  γούστερ σος
  •            100ml λευκό κρασί
  •            100ml κρέμα γάλακτος
  •            80 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
  •            άνηθο, αλάτι, πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το κρέας, αφού προηγουμένως το αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το κρασί και τη γούστερ σος και κατόπιν προσθέτετε τον αρακά και λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζετε 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και τον αρακά και προσθέτετε στο ζουμί του φαγητού την κρέμα γάλακτος και τον άνηθο.

Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ροκφόρ. Μόλις η σάλτσα δέσει τη σερβίρετε μαζί με το φαγητό.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά:

  •            1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο
  •            1 κονσέρβα ανανά σε φέτες ή κύβους
  •            1 κιλό ανάμικτα λαχανικά 6 ειδών κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            αλεύρι
  •            αλάτι, πιπέρι
  •            ηλιέλαιο

Κόβετε το κοτόπουλο σε σχετικά μεγάλα κομμάτια, το αλευρώνετε και το τηγανίζετε σε τηγάνι με ηλιέλαιο. Μόλις ροδίσει το σβήνετε με το χυμό από τη κονσέρβα του ανανά.

Βράζετε το φακελάκι με τα ανάμικτα λαχανικά σε αλατισμένο νερό για 10 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια, στο τηγάνι με το κοτόπουλο προσθέτετε  τον ανανά, καθώς και τα λαχανικά που έχετε βράσει και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά:

  •           500γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  •           500γρ. κρέμα γάλακτος
  •           τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
  •           αλάτι

Βγάζετε το καλαμπόκι από την κατάψυξη και το βάζετε σε ένα ταψί, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά ώστε η κρέμα να πάει παντού.

Ρίχνετε το τυρί και ανακατεύετε πάλι, στρώνοντας το μίγμα στο ταψί. Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει το τυρί και να πιάσει κρούστα.

 

 

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

4-6 μερίδες

Υλικά:

  •            250γρ. καβουρμάς από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η μεβράνη
  •            4 κουταλιές ελαιόλαδο
  •            2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •            1 κιλό φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            2 μεγάλες σφιχτές ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
  •            ½ κούπας ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου
  •            φρέσκος δυόσμος
  •            αλάτι, πιπέρι

Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τον καβουρμά και τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ρίχνετε τα φασολάκια, τις ντομάτες, τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε αρκετό νερό, ώστε να σκεπάσουμε μέχρι τη μέση των υλικών.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά, περίπου 1 ώρα. Προσθέτετε και τον δυόσμο.

 

 

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά:

  •            250γρ. τορτελίνια με γέμιση σπανάκι
  •            2 κούπες ανάμικτα λαχανικά 6 ειδών κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            3 κουταλιές παρμεζάνα
  •            3 κουταλιές ρεγκάτο
  •            1 κούπα γκούντα τριμμένη
  •            1 κούπα γάλα
  •            1 αυγό
  •            αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Βράζετε και στραγγίζετε τα τορτελίνια και τα ανάμικτα λαχανικά. Λαδώνετε ελαφρώς ένα ταψί και ρίχνετε τα τορτελίνια και τα ανάμικτα λαχανικά.

Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και το ρεγκάτο, ανακατεύοντας ελαφρά.
Χτυπήστε το αυγό με το γάλα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και περιχύνετε στα τορτελίνια. Προσθέτετε στο τέλος το τριμμένο γκούντα.

Ψήνετε στο φούρνο στους 200ο C με αέρα περίπου για 20 λεπτά.

 

 

ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ

4 μερίδες

Υλικά:

  •            1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  •            4 ντομάτες
  •            150γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Philadelphia με σκόρδο & χορταρικά
  •            1 κρεμμύδι
  •            100 ml ελαιόλαδο
  •            αλάτι, πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε τις μπάμιες. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις φρέσκιες ντομάτες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα με τις μπάμιες. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το Philadelphia με σκόρδο & χορταρικά και ανακατεύετε.

 

 

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ :

  • 1κιλό πατάτες προτηγανισμένες κατεψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 160γρ. κεφαλοτύρι τριμένο
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ:
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1 κούπα νερό
  • 8 κουταλιές αλεύρι
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 1 αυγό
  •  αλάτι, πιπέρι

Τηγανίζετε τις κατεψυγμένες πατάτες σε καυτό λάδι στους 180 C, χωρίς να τις ξεπαγώσετε.  Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε το ταψί.

Στρώνετε στο ταψί μία λεπτή στρώση πατάτες, την πασπαλίζετε με τυρί και στη συνέχεια ρίχνετε την μπεσαμέλ.  Ρίχνετε τις υπόλοιπες πατάτες την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τις στρώνετε στο ταψί.  Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και την φρυγανιά και το ψήνετε στο φούρνο για 20’ λεπτά περίπου.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα να λιώσει.  Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε για να διαλυθεί καλά.  Ρίχνετε το καυτό γάλα και ανακατεύετε να γίνει η σάλτσα λεία.  Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και αφού κρυώσει λίγο ρίχνετε και το αυγό αφού το χτυπήσετε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

 

 

ΣΟΥΦΛΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ:

  • 1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • 7 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κούπα γάλα
  • 7 αυγά
  • 1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Βγάζετε το σπανάκι από τη κατάψυξη και το ξεπαγώνετε.   Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντάς το για να διαλυθεί καλά.  Ρίχνετε το γάλα καυτό και ανακατεύετε να πήξει το αλεύρι ώσπου να γίνει κρέμα.  Προσθέτετε στην κρέμα το αλάτι και την κατεβάζετε από την φωτιά.

Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους των αυγών και χωριστά τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα.

Ρίχνετε στην κρέμα το σπανάκι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, στη συνέχεια τους κρόκους των αυγών και τέλος τα ασπράδια.

Ανακατεύετε ελαφρά αλλά πολύ καλά το μίγμα και το ρίχνετε σε βουτυρωμένο πυρέξ ή φόρμα.  Το βάζετε αμέσως σε μέτριο φούρνο και ψήνετε για 30΄ λεπτά.

 

 

ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΛΑΔΕΡΑ

Υλικά:

  • 1 κιλό ανάμικτα λαχανικά 6 ειδών κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 400 γρ. ντοματάκια πολτοποιημένες κονσέρβας
  •  αλάτι , πιπέρι.

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά για να κάψει.  Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε.  Προσθέτετε τα ανάμικτα λαχανικά, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά  και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Υλικά:

  • 1 κιλό αρακά κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 400 γρ. ντοματάκια πολτοποιημένες κονσέρβας
  • Αλάτι, πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Ρίχνετε και σοτάρετε τις μερίδες  του κοτόπουλου, αναποδογυρίζοντας ώστε να ροδίσουν όλες οι πλευρές. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε.  Προσθέτετε την ντομάτα, τον αρακά, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε ώσπου να μαλακώσουν το κοτόπουλο και ο αρακάς και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Υλικά:

  • 500γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 400γρ. μανιτάρια 1
  • 150γρ. μπέικον
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι.

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Ρίχνετε και σοτάρετε τις μερίδες  του κοτόπουλου. Ρίχνετε τα μανιτάρια και το μπέικον και σοτάρετε.  Προσθέτετε το καλαμπόκι, αλάτι, πιπέρι και μία κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε.    Στο τέλος ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και σερβίρετε.

 

 

ΜΠΑΜΙΕΣ ΚΡΕΟΛ

Υλικά:

  • 1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 400γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα  κονσέρβας
  • αλάτι
  • κόκκινο πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε.  Προσθέτετε την πιπεριά και τις μπάμιες και σοτάρετε, ώσπου να ροδίσουν.  Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, αλάτι, κόκκινο πιπέρι και 1 κούπα νερό.  Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 20-25’ λεπτά.

 

 

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ

Υλικά:

  • 1 κιλό φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας
  • 1/2 κούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε τη ντομάτα, τα φασολάκια, το μαϊντανό και 1 κούπα νερό και ανακατεύετε καλά.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσουν τα φασολάκια και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

 

 

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

Υλικά:

  • 1 κιλό φασολάκια στρόγγυλα κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο σε μερίδες
  • 1 κούπα λάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ντοματάκια πολτοποιημένες κονσέρβας
  • 1/2 κούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, για να κάψει. Ρίχνετε και σοτάρετε τις μερίδες του κρέατος, αναποδογυρίζοντας για να ροδίσουν  από όλες τις πλευρές. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε.  Προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράστε ώσπου να μαλακώσει το κρέας.  Αμέσως μετά ρίχνετε  τα φασολάκια, το μαϊντανό και 1 κούπα νερό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε ώσπου να μαλακώσουν το κρέας και τα φασολάκια και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

Υλικά:

  • 1 κιλό αρακά κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 400 γρ. ντοματάκια πολτοποιημένες κονσέρβας
  • Αλάτι, πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Ρίχνετε και σοτάρετε τις μερίδες  του κοτόπουλου, αναποδογυρίζοντας ώστε να ροδίσουν όλες οι πλευρές. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε.  Προσθέτετε την ντομάτα, τον αρακά, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε ώσπου να μαλακώσουν το κοτόπουλο και ο αρακάς και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

 

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Υλικά:

  • 500γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  • 400γρ. μανιτάρια 1
  • 150γρ. μπέικον
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι.

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Ρίχνετε και σοτάρετε τις μερίδες  του κοτόπουλου. Ρίχνετε τα μανιτάρια και το μπέικον και σοτάρετε.  Προσθέτετε το καλαμπόκι, αλάτι, πιπέρι και μία κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε.    Στο τέλος ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και σερβίρετε.

 

 

ΜΠΑΜΙΕΣ ΚΡΕΟΛ

Υλικά:

  • 1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 400γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα  κονσέρβας
  • αλάτι
  • κόκκινο πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά για να κάψει. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε.  Προσθέτετε την πιπεριά και τις μπάμιες και σοτάρετε, ώσπου να ροδίσουν.  Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, αλάτι, κόκκινο πιπέρι και 1 κούπα νερό.  Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 20-25’ λεπτά.

 

 

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ

Υλικά:

  • 1 κιλό φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κούπα λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας
  • 1/2 κούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε τη ντομάτα, τα φασολάκια, το μαϊντανό και 1 κούπα νερό και ανακατεύετε καλά.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσουν τα φασολάκια και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

 

 

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

Υλικά:

  • 1 κιλό φασολάκια στρόγγυλα κατεψυγμένα ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο σε μερίδες
  • 1 κούπα λάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ντοματάκια πολτοποιημένες κονσέρβας
  • 1/2 κούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι

Βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, για να κάψει. Ρίχνετε και σοτάρετε τις μερίδες του κρέατος, αναποδογυρίζοντας για να ροδίσουν  από όλες τις πλευρές. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε.  Προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράστε ώσπου να μαλακώσει το κρέας.  Αμέσως μετά ρίχνετε  τα φασολάκια, το μαϊντανό και 1 κούπα νερό.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε ώσπου να μαλακώσουν το κρέας και τα φασολάκια και να μείνουν με λίγη σάλτσα.